mandag 30. juli 2012

Ølbrygging

For å lage øl trenger vi malt, gjær, humle, stor gryte og stor kjølebag, pluss litt ekstra hjelpemidler som korker, korkemaskin, flasker og fat etc.
Vi kjøpte ingredienser på www.bryggselv.no, de har lokaler i Oslo og er veldig hjelpsomme. Der laget de en oppskrift til oss som passet til de ingrediensene vi valgte og vi fulgte samtidig en guide fra siden deres. Tider og mål som er skrevet her er altså tilpasset de ingrediensene vi fikk og passer ikke til alt.


Vi lagde dette spesialredskapet for å tappe vørteren fra bunnen av "meskekaret", dvs tanken som malten skal trekke i. Dette er laget av mykt kobber-rør med små hull borret under.



Varm opp 16 liter vann til 74 grader celsius og hell dette over i en stor kjølebag, eller et "meskekar".



Hell malten over i vannet mens du rører slik at det ikke klumper seg.


Temperaturen skal nå ha sunket til 66 grader. La så malten stå og meske i 60 minutter.


Etter 60 minutter heller vi 7 liter kokende vann over i karet for å "meske ut". Dette vil heve temperaturen i karet til 76 grader, noe som stopper enzymaktiviteten i vørteren og bevarer sukkernivået slik det nå er.


Deretter tapper vi vørteren over i et fat ved å koble en slange på kobberrøret i meskekaret.


Når alt er tappet over kan man "skylle ut" meskekaret ved å helle på mere vann, la det trekke i 10 minutter og tappe en gang til for å få med seg mere av vørteren fra malten.
Vi har nå 30 liter vørter på fatet.
Tapp så vørteren over i en stor kjele og la det koke i 90 minutter.



Etter 80 minutter tilsatte vi humlen, gjæren og litt "Irish Moss" som klarner ølet.



Etter 90 minutter skal temperaturen senkes ned til 18 grader. Vi lagde en spiralkjøler av samme type kobber-rør, denne kobles til vasken i den ene enden og lar kaldt vann renne igjennom spiralen for å lede varmen ut av vørteren.


Deretter tappet vi vørteren over på et gjæringskar. En del væske fordamper under kokeprosessen så vi tilsatte litt mer vann for å nå 25 liter som var målet vårt. Så er det bare å sette på lokk med gjærlås og la det stå i 28 dager før det skal tappes over på flasker!