lørdag 2. juni 2012

Morbær (Morus)




 Ferskvare, spises med en gang. Sterk farge på saften. Sitter godt på huden. Brukes som pynt til kake, i vin, syltetøy, saft og andre ting. Et vakkert lite tre.











Sådde 10 stk frø av morbær i fjor, kun to frø har spirt.

Begge er like gammle, men i forskjellige størrelser.
Det kan ta flere år før morbærtreet bærer frukt om du har sådd eller tatt stiklinger. Det er lett å beskjærer et morbærtre, treet blir ikke så stort. beskjær treet sent på høsten. Passer som espalier. De tre første årene er det viktig å beskytte treet mot frost. Bruk halm o.l til å beskytte kulda mot at treet får frostskader. Etter noen år er det herdet. Treet kan bli flere hundre år gammelt.







Her er et morbærtre i Tyrkia, håper mine blir like flotte som dette. Fugler er også glade i morbær. Morbær blir ofte brukt i vin sammen med druer for å gi den mørke røde fargen.

Ostekake

Ingredienser i oppskrift

225 gr Digestivekjeks
125 gr smør
200-250 gr Philadelphiaost
100 gr melis
1 ts vaniljesukker
1 beger lettrømme
¼ l kremfløte
1 pk blåbærgele

Bruk 225 gr. digestivekjeks ( ca 17 stk)








Knus all kjeksen i en bolle.








Bland den knuste kjeksen og 125 gr. smør sammen, og fordel det i en kakeform. Sett kakeformen inn i kjøleskapet for avkjøling.






Kok opp 2,5 dl med vann, tilsett geleen. Rør i to minutter. Sett inn i kjøleskap for avkjøling.





Bland melis, ost, rømme, vaniljesukker og stivpisket kremfløte sammen.
Ta ut kakeformen, tilsett osteblandingen.
Sett ostekaken i kjøleskapet over natta.






Pynt med bær og evt. gele som topp.